Stratejimiz
29 Temmuz 2020

Uyuşturucu kullanımında toplumun her kesimi risk altında olmakla birlikte bazı gruplar için uyuşturucu kullanma riski daha fazladır. Parçalanmış aile çocukları, sokakta çalıştırılan/ dilendirilen çocuklar, ailesi/yakın çevresinde madde bağımlılığı öyküsü bulunan kişiler, madde kullanımının yaygın olduğu semtlerde oturanlar, davranış bozukluğu olan çocuklar bu risk gruplarında yer almaktadır. Askeri birlikler, ceza ve tevkif evleri, yurtlar, yatılı eğitim kurumları gibi toplu yaşam merkezlerinde yaşayanlar da yine risk altındadır.

Bu kapsamda önleme, erken tanı, tedavi ve sosyal uyum süreçleri oldukça önemlidir. Ayrıca hem kendileri hem de yakınları için tedbir almak isteyenlerin, uyuşturucu kullanıcılarının, bağımlı yakınlarının arayabileceği ve konu ile ilgili danışmanlık ve destek alabilecekleri yeni bir hizmet modeli olarak ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı açılmıştır.

ALO 191 kişilerin müracaat edecekleri birimlere yönlendirilmelerini sağlamakta olup böylece uyuşturucu ile mücadelenin tüm aşamalarında vatandaşla kamu kurumları arasında köprü olabilecek bir çözüm merkezi olarak 7 gün 24 saat görev yapmaktadır. Kısa vadede hayata geçirilen faaliyetler değerlendirilerek yeni ihtiyaç haritası belirlenmesi sonrasında yapılan çalışmalar; önleme, erken tanı, tedavi ve sosyal uyum süreçleri kapsamında tüm vatandaşlarımıza yönelik planlanacak ve uygulanmasına devam edilecektir. Hâlihazırda hizmet veren birimlerin ihtiyaçlar doğrultusunda hizmet kalitesini arttırma çalışmaları yapılacaktır.

Risk altında olduğunu düşünüp kendileri ve yakınları için tedbir almak isteyenlerin, uyuşturucu kullanıcılarının ya da bağımlılarının (yoksunluk yaşayan, bırakmak isteyen vs.), bağımlı yakınlarının müracaat edecekleri birimleri oluşturarak algoritmaları belirlenecektir.